Kupari hinta nyt toukokuu 2024

Täältä löydät kuparin nykyisen hinnan sekä kätevän muuntimen kuparin grammomäärän välillä paitsi euroihin myös Yhdysvaltain dollareihin (EUR ja USD). Tällä hetkellä kuparin hinta on 4,74 USD/lbs (pound), euroissa noin 4 EUR/lbs. os sen sijaan muuntaa kuparin hinta grammoiksi, hinta on noin 0,01 EUR/gram. Nykyinen kurssipäivä sekä kuparille, USD että EUR on 2024-05-23.

Muunna kupari euroiksi ja dollareiksi

Alta löydät älykkään muuntimemme kuparin grammomäärän ja yleisimpien valuuttojen välillä Euro (EUR) ja dollari (USD). Muunnin toimii ikään kuin voit kirjoittaa mihin tahansa kolmesta kentästä, ja kaksi muuta päivittyvät automaattisesti. Tämä tarkoittaa, että voit mm. voi syöttää 100 gramman kuparikenttään saadakseen selville, kuinka paljon 100 grammaa kupari maksaa. Tai voit kirjoittaa kenttään 1000 EUR saadaksesi selville, kuinka monta grammaa kupari voit ostaa 1000 eurolla. 1 lbs = 1 pound = 0,454 gramma.

gramma kupari
SEK
EUR
USD

Kuparin hinnan kehitys viimeisen vuoden aikana

Alta löydät kuparin historialliset hinnat kaavion muodossa, joka näyttää miltä kuparin hinta on näyttänyt ja kehittynyt viimeisen vuoden aikana.

Kupari: Antiikin punainen metalli

Kupari, joka on kemiallinen symboli Cu ja atomiluku 29, on punertava metalli, jota ihmiskunta on tuntenut ja käyttänyt tuhansia vuosia. Sen erinomaisen sähköjohtavuuden ja korroosionkestävyyden ansiosta se on edelleen arvostettu metalli nykypäivänä.

Historia

Kupari on yksi harvoista metalleista, jotka löytyvät luonnostaan puhtaassa muodossa, mikä mahdollisti varhaisten sivilisaatioiden löytää ja työstää sitä. Vanhimmat tunnetut kupariesineet ovat peräisin muinaisesta Mesopotamiasta noin 10 000 vuotta eKr. Ajan mittaan ihmiset oppivat sekoittamaan kuparia muiden metallien, erityisesti tinan, kanssa luodakseen pronssia, mikä merkitsi pronssikauden alkua.

Ominaisuudet

Kupari tunnetaan erinomaisesta sähkö- ja lämmönjohtavuudestaan. Se on myös melko taottavaa ja sitä voidaan venyttää ohuiksi langoiksi ilman, että se katkeaa. Sen luontainen vastustuskyky korroosiota, erityisesti vettä vastaan, tekee siitä ihanteellisen materiaalin putkille ja muille rakennusmateriaaleille.

Kaivostoiminta ja esiintyminen

Kuparia louhitaan suurissa avolouhoksissa. Suurimmat kuparikaivokset sijaitsevat Chilessä, Yhdysvalloissa ja Perussa. Kuparia esiintyy usein luonnossa mineraaleina, kuten malakiittina, kalkopyriittinä ja atsuriittina.

Käyttötarkoitukset


Tämä sivu on viimeksi päivitetty 2024-05-23